Info ouders.

Info ouders.


Als ouder merk je soms dat je kind zich niet goed voelt. Soms is het moeilijk om er precies je vinger op te leggen wat er aan de hand is. Maar je merkt dat je kind zich ander gaat gedragen of zich terugtrekt. Er kunnen driftbuien komen, slaapproblemen, vage buikpijn, bedplassen, lusteloosheid en tal van andere klachten.
Sommige kinderen kunnen precies aangeven wat ze voelen en waarom ze zich niet goed in hun vel voelen. Voor veel kinderen is het niet zo vanzelfsprekend. Ze kunnen geen woorden geven aan wat er van binnen niet goed voelt.
En soms is het te pijnlijk, te emotioneel ingewikkeld of ze schamen zich of voelen zich schuldig om dit te doen.

Vanuit het ziekenhuis komen regelmatig kinderen in therapie die last hebben van lichamelijke klachten waarbij geen medische oorzaak is gevonden. je kunt denken aan aanhoudende buikpijn, darmklachten, hoofdpijn enzovoorts. Emoties die geen uitweg vinden, die onverwerkt blijven, kunnen een uitweg zoeken in het lichaam en zo tal van lichamelijke processen beïnvloeden. Je noemt dit "psychosomatische klachten".

In de therapie zijn we met gevoelens bezig. We spreken als het waren meer "de taal van de gevoelens".
Het is immers niet belangrijk of je kind alles kan verwoorden. Het gaat er om dat je kind innerlijk bepaalde dingen verwerkt, aanpakt of oplost, zodat de (psychosomatische) klachten kunnen verdwijnen.

Hypnotherapie werkt bij kinderen net zoals bij volwassenen.
Kinderen reageren vaak bijzonder goed op psychotherapeutische technieken. Het is voor hen gemakkelijker, omdat ze gewend zijn heen en weer te schakelen tussen realiteit en verbeelding. Ze hebben immers een levendige fantasie.
Ze zijn ook bevattelijk voor suggesties. Denk maar aan de suggestie van een ouder bij het kind: “kusje erop….. en klaar!” Deze suggestie wordt geaccepteerd en de pijn wordt vergeten.
En van deze beleving en verbeeldingskracht maakt hypnotherapie gebruik om innerlijk processen in beweging te zetten.
Naast, en vaak in combinatie met deze bijzondere methode, werk ik met allerlei creatieve werkvormen. Bijvoorbeeld handpoppen, miniatuur dieren, playmobile, kaarten, muziek, allerlei knutselmaterialen, verhalen en visualisaties, tekenen en schrijven.